ESKİL

Eskil Ulu Camii Antik Bir Mabet Üzerine mi Yapıldı?

Ecdat yadigarı Garip Eskil Ulu Camimizin ne zaman yapıldığı kesin olarak belli olmamakla beraber 1734 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Garip dememin bir sebebi hem 90’lı yıllarda birçok kere halılarının çalınması hem de duvarlarındaki yarıklardan dolayı yıkılma tehlikesi olduğu için şuan ibadete kapalı olmasından dolayı Garip Ulu Cami dedim.

Eskil Ulu Camii’nin taşlarını yakından incelediğimde giriş kapısı üzerinde bulunan haç işaretli mezar steli şaşırttı beni. Haç işaretinin alt kısmında okunması güç yıpranmış antik yazılarda var. Yazı mezarın kime ait olduğuna dair bilgi veriyordur. Ecdat steldeki kabartmalı haç işaretini kazıyarak silmeye çalışmış ama dikkatli bakıldığında belli oluyor. Acaba başka taş mı yoktu ki haç işaretli stel caminin giriş kapısının üzerine konuldu? Aynı şekilde Eskil Ulu Camii’den daha eski olan Böğet Camii’nin ilk girişi kapısının hemen sol tarafında haç işaretli bir mezar steli var. Her iki camide neredeyse aynı yerlere aynı boyutlarda haçlı taş koymuşlar. Bir hikmet mi var bir mesaj mı var bilinmez. Ama oldukça ilginç.

Caminin temel taşları ile duvar taşları birbirinden oldukça farklı. Temel taşları sanki bir kale taşı gibi iken duvar taşları köveke dediğimiz taş çeşidinden yapılmış. Temeldeki bazı taşlar o kadar büyük ki fil bile çekemez. Ben uzman tarihçi değilim ama kendim şu çıkarımı yapıyorum. Temeldeki o büyük taşlar uzak bir yerden getirilmiş olamaz. Cami inşaatında çalışan ustalar uzak bir yerden o haç işaretli taşı getirip de caminin giriş kapısı üzerine koymazlar. Haç işareti hem Hristiyanlığın sembolü olduğu gibi, Hristiyanlıktan önceki Pagan dininin sembollerinden biridir. Bence ya Ulu Camii ya eski bir mabet üzerine yapılmış ya da çok yakında eski bir yapı varmış. Şunu da söylemek mümkün Eskil antik bir kayıp şehir üzerine kurulu. Bölgemizdeki kum fırtınaları sebebi ile derinliklerde kalmış olabilir. Zaten Ulu Camii’nin zemin seviyesi ile karşısından geçen yolun seviyesi arasında en az 4 veya 5 metre fark var. Buda tahmin ettiğim olasılıkları güçlendiriyor. Eskil kelime anlamı olarak ARKAİK demek. ARKAİK güzel sanatlarda klasik çağ öncesinden kalan yapıt demektir.

Eskil’e Veteriner Teknikerliği bölümü açılmadan Arkeoloji Bölümü açılsa şuan dünyanın tanıdığı yüz binlerce turistin geldiği bir ilçe olurdu.

Kaynak: Kadir Altan

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir